ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Къде предлагат най-доброто греяно вино в Пловдив?

Последните дни от 2019-а г. екипът на Lost in Plovdiv се впусна в кратка разходка, за да намери някои местенца под тепетата, където може да се насладим на живителната му сила

Виното е любима напитка на хората от векове и често присъства на празничните трапези.  С настъпването на зимата, все повече се обръщаме към неговите благотворни свойства за отпускане, загряване или лечение, а в студените дни го предпочитаме във вариант на греяно вино. В много западни страни традицията го е превърнала в неделима част от коледната трапеза, както постните ясния са за българската. Обичайно греяното вино се приготвя от червено вино, като му се добавят ароматни подправки, плодове, ядки, захар или мед. Сервира се горещо, но може и топло. Има рецепти както в алкохолен, така  и в безалкохолен вариант. Подходящи видове червени вина за ароматното питие са портвайн и бордо, а първите сведения за напитката датират от древната Римска империя.

Последните дни от 2019-а г. екипът на Lost in Plovdiv се впусна в кратка разходка, за да намери някои местенца под тепетата, където може да се насладим на живителната му сила.

Започваме с едно от по-новите заведения в  Капана –Wine time 73•83. Това е кокетно местенце в горната част на творческия район, в което виното е центърът на всичко. Към отличната си селекция предлагат и вкусни допълнения под формата на тапаси, а за ценителите често се организират дегустации на премиум сортове. Отварят следобеда, така че следващият път, когато сте близо, задължително се отбийте да се стоплите на по чаша от невероятната напитка с примамлив вкус. Не забравяйте, че в сезона на настинките умереното пиене може да е и полезно, защото действа като натурален антибиотик в тялото, засилва имунитета и предпазва организма от болести.

Следващата ни спирка е ресторант Веджик. Там греяното вино е отскоро в специалното им зимно меню, но вече си има своите почитатели. Рецептата е домашна с подправки като канела, звезден анасон, карамфил и кардамон, които придават доста интензивен вкус. Може да го съчетаете с вкусен бургер за вечеря или обяд, или просто да му се насладите с приятели сред една от най-оживените улички в квартала.

Намираме греяно вино и сред предложенията  в Divino Café . На място имат доста голям избор от вина, така че определено си заслужава да му дадете шанс  и да изпробвате тяхната рецепта на горещия еликсир. Счита се, че греяното вино е зимния вариант на сангрията, а какъв по-подходящ повод за топла напитка след дългите обиколки покрай празниците.

Отсреща е поредното заведение, в което да се спрем за по глътка или чаша. Те приготвят еликсира си с канела, кора от лимон, сок от портокал, кимион, карамфил, а най-хубавото е, че на разположение са 2 зали и в едната дори може да поработите, докато отпивате. Отворени са до 20 часа, ако няма събитие, така че побързайте да се сгреете и при тях.

Не пропускайте да се разходите и от 23.12 до 27.12 на коледния базар в Пловдив. Той  ще бъде разположен на Малката главна пред Халите, а там винаги има поне един щанд, на който предлагат греяно вино. Ако го има във  вариант с малиново, не се двоумете, а задължително изпробвайте. Гарантирано  след това разглеждането ще е по-приятно и в по-приповдигнато настроение.

Кое местенце с греяно вино пропускаме? Споделете в коментарите!

Източник: Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина